Sayısallaştırma

Sayısallaştırma, fiziki verilerin dijital formata çevirilmesi, depolanması ve istenildiği zaman kullanılmasıdır. Sayısallaştırma fiziki objelerinizin dijital araçlar sayesinde, dijital ortamlara aktarılması işlemidir.

Aslında sayısallaştırmanın eş anlamlısı dijitalleştirmedir. Verilerinizin 0’lar ve 1’ler şeklinde dijital ortamlara yazılmasıdır.

0 ve 1’ler mi?

Bilgisayarlar aslında binary dediğimiz 2lik sayı sistemi olan 0 ve 1 mantığı ile çalışır. Biz hangi harfe ya da rakama basarsak basalım bilgisayarlar bunu 0 ve 1 den oluşan karakter dizeleri şeklinde algılar ve buna göre işlemlerini yapar. Bir örnek vermek gerekirse; alfabemizin ilk harfi olan A harfine klavyemizde bastığımızda, bilgisayar 01000001 şeklinde bir sayı bloguyla bunu anakart yardımıyla, bellek(ram) ve işlemciye (cpu) iletir. Küçük a harfine basarsak  01100001 şeklinde bir sayısal çıktıyla karşılaşırız. Aslında bilgisayar sistemleri bu  sistem üzerine çalışmaktadır.

İşte elimizde bulunan fiziki bir veriyi ki bu bir yazı olabilir, resim olabilir, fotoğraf olabilir, harita vb gördüğünüz her türlü öğenin bilgisayar vb dijital ortamlara aktarılma işlemidir sayısallaştırma.

Günümüzde ise artık bu kadar basit ve anlaşılabilir bir kavram olmaktan çıkmış; uygulama alanları ve kullanım sınırları genişlemiştir. Pazarlamalar, ürünler, iş modelleri, iş süreçleri, müşteriler.. vb. her şey dijitalleşmektedir.

Tags:

Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

0
Would love your thoughts, please comment.x