Bu yazımızın konusunu Dijitalleşme ve Endüstri 4.0 oluşturacaktır. Dijitalleşme ve Endüstri 4.0 aynı şey midir? Neden Endüstri 4.0 ve Dijitalleşme denilmektedir gibi konuları inceleyeceğiz.

Dijitalleşme ve Endüstri 4.0

İç içe geçmiş iki farklı kavram: Dijitalleşme ve Endüstri 4.0

18. yüzyılın sonları 19. yüzyılın başlarında başlayan ekonomik, kitlesel, sosyal bir dönüşümdür Sanayi Devrimi. Enerjinin elde edilmesi ve elde edilen enerjinin kullanılmasının üretim yöntemlerini değiştirmesiyle başlayan ve günümüze de güncellenerek, evrimleşerek gelen, devam eden ve yüz yıllar boyunca da devam edecek bir devrim.

Aslına bakarsanız; Endüstri 4.0 terimi, bize daha önce 3 büyük ve etkili bir dönemin gerçekleştiği olgusunu da kapsamaktadır.Detaylarını sitemizde bulacağınız  Sanayi Devrimi 1.0’dan 4.0’a olan yolculuk hakkında kısaca bilgi vermemiz gerekirse;

1.0 Sanayi Devrimi, ilk ve en büyük devrim olarak bildiğimiz ve buhar makinelerinin üretimde kullanılması ile başlayan bir süreçti.
2.0 Sanayi Devrimi’ne gelindiğinde elektrik enerjisi ile, üretim sürecinin bir band (hat) üzerinde, seri bir şekilde yapılmasını içerir.
3.0 Sanayi Devrimi’nin gerçekleşmesi ise Bilgisayar, otomasyon kullanımı ile üretimin şekillendirilmesini içermektedir.

4.0 Sanayi ya da Endüstri Devrimi dediğimizde ise şekillenen üretim süreci; insana, mekana ve fiziksel birçok şeye bağlı olan eski anlayışın değiştiği, yeni kavramlar ve teknoloji ile ki bunlar Simülasyonlar, Entegre sistemler, Bulut bilişim, Nesnelerin interneti, Siber Güvenlik,  Dev Veriler, Mantıksal Gerçeklik, Eklemeli Üretim, Siber-Fiziksel Sistemler (CPS – Cyber-Physical Systems) ve bu sistemleri birbirine bağlayan internet ile yeni bir modelin hüküm süreci bir değişim ve yenilik sürecini ifade etmektedir.

DİJİTALLEŞME DEVREDE

Peki dijitalleşmek ne zamandır hayatımızda?
Öncelikle şunu bilmekte fayda, dijitalleşme kavramı Endüstri 4.0 ile gelen bir kavram değildir. Ancak Endüstri 4.0 ile dijitalleşme kavramı bile evrim geçirmiş daha farklı anlamlar kazanmıştır.

Dijitalleşme kelime olarak Sayısallaştırma anlamına gelmektedir. (Bu konuyu detaylı olarak Buraya Tıklarsanız okuyabilirsiniz)
Bu kavram Endüstri 2.0 ile teorik olarak kullanılmaktaydı. 3.0 ile de pratik olarak süreçlerde kullanılmaktadır.
Endüstri 3.0 ile Bilgisayarlar, otomasyon sistemleri , teknolojiler özünde dijitalleşmeyi sağlamaktaydı. Ancak bulunduğunuz zaman diliminde dijitalleşme kavramı bile değişmiştir.

Dijitalleşme ve Endüstri 4.0 birbirinden ayrılamaz iki farklı kavramdır.

Dijitalleşme ve Endüstri 4.0 ile anlatılmak istenen aslında yukarıda bahsettiğimiz Endüstri 4.0 kavramlarıyla, Simülasyonlar, Entegre sistemler, Bulut bilişim, Nesnelerin interneti, Siber Güvenlik,  Dev Veriler, Mantıksal Gerçeklik, Eklemeli Üretim, Siber-Fiziksel Sistemler (CPS – Cyber-Physical Systems) ve bu sistemleri birbirine bağlayan internet ile üretim şekillerimizin, iş modellerimizin, iş süreçlerimizin, yaklaşımlarımızın ve hayatımızın yenilenmesini, dönüşmesini ve gelişmesini içermektedir.

 

Categories:

Tags:

Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

0
Would love your thoughts, please comment.x